четвртак, 6. новембар 2014.

„РАЧАНСКА ПОВЕЉА“ – РАДОВАНУ ПОПОВИЋУ



              
               „РАЧАНСКА ПОВЕЉА“  РАДОВАНУ ПОПОВИЋУ
        Манифестација  Дани Раче украј Дрине, 20. по реду, добила је и овогодишњег добитника „Рачанске повеље“. Жири у саставу Светислав Божић, композитор и универзитетски професор, Горан Петровић, књижевник и дописни члан Српске академије  наука и уметности, и Милета Аћимовић Ивков, књижевни критичар, једногласно је одлучио да  ово признање  припадне новинару, публицисти и највећем биографу српске књижевности XX века – Радовану Поповићу, за његов трајни допринос српској култури. Награда ће бити уручена 16. новембра 2014. у манастиру Рача.



                                        

                           ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН ВЕЛИКАНИМА

         Радован Поповић је рођен је 1938. године у Дубу, општина Бајина Башта. Прво се бавио новинарством, првенствено везан за ужичке „Вести“ и „Политику“. Она га је  понајвише потврдила као новинара и учинила познатим. У том смислу, значајна су два момента:  када у време   либералистичких тенденција у Савезу комуниста  Србије (Марко Никезић, Латинка Перовић, Мирко Тепавац и Мирко Чанадановић) постаје главни дописник „Политике“  из Новог Сада  да би, након Титовог обрачуна са том идеолошком оријентацијом (1972), и он  дошао под удар догматске критике; и други момент његовог деловања је када, захваљујући коректном односу „Политике“, почиње да ради у културној рублици, а затим постављен за уредника  недељног културног додатка.  Овим  уредниковањем, преко ангажовања сарадника и престижних пера, Радован Поповић показаће изузетан смисао за текуће  али и трајне вредности како из књижевности тако  из домена музике, сликарства, позоришне уметности и низа других  појавности у култури Србије и ондашње Југославије. Тако је „Политика“, са  Поповићем, добила на  замаху, опсегу и значају  презентовања култоролошких садржаја које никада  није досегнуто, нити у било ком дневном гласилу икад поновљено. Била је велика привилегија, у то време, појавити се  у његовом културном додатку јер је увек полазио од  вредности онога што се приказује и како се  читаоцу презентује.
          Од  доласка у културну рубрику и почетка уредниковања  културним додатком нашег најпознатијег листа, креће публицистичко-књижевно стварање Радована Поповића, тачније од 1976. године – од прве написане  књиге о Иви Андрићу; стварање које, несмањеним темпом, траје и данас. Пут дуг скоро 40 година, обележен интензивним истраживањима по библиотекама, архивама, по замагљеним и прашњавим ћошковима историје, грађанске прошлости многих породица, или дојављеним  заоставштинама, расутих у времену. Највише га  привлаче заборављене или скрајнуте шкриње у којима су затомљени драгоцени подаци о минулим животима значајних људи, од којих је сваки од њих један духовни космос, интимно, породично, друштвено и уметнички обојен.
        А резултанта тога је на десетине биографија, животописа . Импозантна биографистика: Иво Андрић, Јован Дучић, Растко Петровић, Милош Црњански, Исидора Секулић, Вељко Петровић, Меша Селимовић, Тодор Манојловић, Бранко Миљковић; књига о великом штампару Цвијановићу, о Бранку Ћопићу, Мики Антићу, Сретену Марићу, Васку Попи, Александру Поповићу, Миодрагу Булатовићу, Добрици Ћосићу, Михизу; о српским  надреалистима, њихов „групни портрет“ – Сјајно друштванце, о српским писцима у дипломатији – Жудња за фраком, о писцима сликарима... Све у свему – око 40 књига: за сваку годину истраживања и писања по једна књига посвећена појединцу или групи која чини контекст, тематску целину.
         Биографије су литерарни жанр, у другим земљама јако присутне, изузетно читане, а код нас – после средњег века, у коме се именују као  житија о црквеним људима и српским краљевима, – први пут, у нашој савремeној књижевности, „васкрсавају“ и континуирано се ређају тек са Радованом Поповићем и његовим настојањем, и умењем да се уђе не у свет дела ствараоца (то  се оставља критичарима, теоретичарима, ауторима студија и монографија), већ у трајање, спољашњи и унутрашњи живот онога који ствара и налази место у трезору памћења једног народа.
         Када пише о изабраним личностима, одреда о књижевним великанима из разних периода, Поповић полази од трага и вредносног смисла који са собом доноси и за собом појединац оставља. Обликујући било који људски и стваралачки профил, он следи хронологију  трајања од рођења до смрти; он развија антропологију његовог бивства која води у више праваца; он потенцира друштвени и политички миље, историјску датост, породично стање, духовни и психолошки аспект бића које је предмет његове рецепције. Прати његово пробијање кроз живот, сусрете и сарадничке односе, неспоразуме и сударе. Дотиче и понеки кутак његове интиме. А да би све то обухватио, урамио и пренео као чињеницу и утврђену истину, Поповић  обезбеђује и користи силну фактографију  ( службена документа, фотографије, дневничке записе, писма, факсимиле, сведочења других, личне изјаве дате некад и негде, писање штампе, критичарске афирмативне опаске, разне цитате, датуме), што све води у заокруженост и пуноћу обрађене људске судбине која остаје сачувана од корозије времена, па самим тим и од заборава.
       Оваква биографистика Радована Поповића читаоцу се нуди као чин позитивистичког али и спонтаног, динамичког и посве интригантног, на  махове и надахнутог писања, а сам аутор као човек неисцрпне енергије, великог списатељског умећа и рафинмана у одабиру и слагању грађе, и као емитер тако ретке емпатије за оне чије профиле развија, првенствено, за неко будуће време. Такве књиге постају незаобилазни бедекери који воде кроз згуснуте и замагљене пределе  сада већ неухватљивих егзистенција познатих. Оне су и пожељне и корисне пролегомене  у спознавању дела оних који су биографисани  руком и умом Поповића.
         Излазећи из ове приче, треба рећи: њему, скромном и спонтаном, свуда и увек – сва врата овог ученог и духовно узнетог света су била и јесу отворена; и свуда и увек радо је виђан и срдачно дочекиван. Јер, свако зна –  свој интелектуални живот посветио je другима, тако да се  тај исти живот може слободно упоредити са  стаблом олисталим од животописа  многих српских великана. Сви они зраче и трају својим делом, а Радован Поповић несебично чини да они више и  боље светле и оним што су у текућем животу били.

                                                                                     Часлав Ђорђевић